Lag och/eller solidaritet?

av Frances Tuuloskorpi

Här kommer ett exempel på en situation där det kan vara bra att känna till lag och avtal, men som också visar att det inte är säkert att den kunskapen är avgörande.

Det kom ett mail från en kille som skrev ungefär:
”Jag arbetar som programmerare. Vi har en deal med firman om att vi inte tar betalt för övertidsarbete. En tjej, som vikarierar hos oss, tyckte att det var fel, och bråkade med cheferna om det. Nu har de sagt att hon inte får fortsätta efter att hennes vikariat slutar, trots att den som hon vikarierar för, fortfarande är barnledig. Får firman göra så?”

Mitt svar

Jag skulle egentligen behöva veta mer om vad som har hänt. Men jag antar att du menar att arbetsgivaren petade tjejen, därför att hon varit ”besvärlig”. (Jag kallar tjejen Lena i resten av svaret, nåt ska hon väl heta.)

Kan arbetskamraterna hjälpa?

När det händer sånt här, så kan det vara bra att veta vad som står i lag och avtal, och använda sig av det. (Och jag återkommer till det längre ner i svaret.)
Men det är inte inte huvudsaken.
Oavsett vad lag och avtal säger, så bör man inte acceptera att en arbetskamrat får sluta för att hon vågat öppna mun.

Jag vet inget om stämningarna på din arbetsplats. Lena kanske försökte ändra på dealen utan att snacka med er andra och arbetskamraterna kan t.o.m. vara förbannade på henne för det. Då är det inte lätt att få dem att ställa upp till hennes försvar. Du vet bättre än jag hur det är med den saken.

Men om det är läge att resa sig som en man/kvinna, så gör det. Det finns inget som hindrar att ni klampar in hos någon lämplig chef, viftar upprört med musarna och säger att ni inte accepterar det som hänt. (Sånt ska man helst göra direkt när det händer, inte långt efteråt.)
Oavsett om lagen skyddar Lena eller ej, så kan ni arbetskamrater skydda henne.


Kan lagen hjälpa?

Nu ska jag försöka reda ut om arbetsgivaren rent juridiskt har rätt att göra sig av med Lena.

LAS (lagen om anställningsskydd)
Lena ska ha ett anställningsavtal där det står när vikariatet slutar. Ag (arbetsgivaren) får inte skicka iväg Lena före det datumet (såvida hon inte misskött sig så allvarligt att det är skäl till avsked). Men när anställningsavtalet upphör, så är ag inte sjävklart tvungen att ge Lena fortsatt arbete.
Det kan ju vara så att företaget har bestämt sig för att inte längre ta in någon vikarie för den barnlediga personen, och att det inte heller finns några andra jobb lediga. I så fall kan man säga att Lena får kicken på grund av arbetsbrist.


MBL (Medbestämmandelagen).
Om företaget inte tar in vikarie så är det ju en ändring/nedskärning av bemanningen, och sådant ska de förhandla med facket om, enligt MBL. Fast det krävs en aktiv fackklubb för att sånt ska fungera!


Mera LAS
Om Lena har jobbat hos er i minst 12 månader under de senaste tre åren, så gäller två saker:
  • Lena ska ha ett skriftligt besked om att hon inte får fortsätta, och det beskedet ska hon få minst en månad innan vikariatet går ut.
  • Lena har förtur till nytt jobb. Ag bryter mot lagen om de tar in en ny anställd i stället för Lena! Förtursrätten gäller från att Lena fått det skriftliga beskedet (eller skulle ha fått det) tills det gått 9 månader från den dag Lena slutar.
(Om företaget anser att Lena har misskött sig på något annat sätt eller inte klarar jobbet, så skulle de kunna hävda det som skäl till att inte ge henne fortsatt jobb. Men det är inte ett argument som man behöver köpa rakt av.)


Kan avtal hjälpa?

Har firman avtal med facket? Kolla i så fall om det finns något i kollektivavtalen (centrala och lokala) - som kan hjälpa.

På mitt tidigare jobb (på Bagarn) hade vi förhandlat fram ett lokalt avtal där det stod att de som har eller har haft jobb på Bagarn ska ha förtur till fortsatt/nytt jobb, även om de inte uppnått de anställningstider som gäller i LAS.
Så hos oss skulle de inte kunna peta Lena, även om hon bara jobbat någon månad, och ta in en ny i stället.


Som sagt

Om Lena själv och/eller med hjälp av en facklig ombudsman går den juridiska vägen så är det inte alls säkert att hon får tillbaka jobbet, även om hon ''vinner''. Firman kanske får betala skadestånd, och det är ju bra men ingen riktig seger i ett sånt här fall!

Därför är det alltid bra om arbetskamraterna kräver att en hotad person får stanna. Men, som sagt, du vet bättre än jag, om det är läge för något sådant hos er.


Vad hände?

Mats och några av hans arbetskamrater gick in till en chef och talade om att de ville ha kvar Lena. De tog också upp att firman hade gjort fel enligt lagen i samband med uppsägningen.
Vad som var avgörande vet jag inte, men Lena blev kvar.